Van Marle Financieel Advies-Hypotheekadvies financiering vastgoed en vermogensadvies

Echtscheiding 


Een echtscheiding is een emotioneel ingrijpende gebeurtenis. Financieel heeft het ook een grote impact. De gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden en hoe zit het met de eigen woning? Graag helpen wij u met de financiële afwikkeling. Voor het regelen van een echtscheiding op gezamenlijk verzoek werken wij in de provincie Groningen samen met Marian Steenge van Scheidingsbegeleiding-Groningen.

 

Bezittingen en schulden verdelen


Bij een echtscheiding/ontbinden geregistreerd partnerschap wordt het huwelijk/geregistreerd partnerschap voor de wet beëindigd. Voordat het zover is moeten er eerst belangrijke beslissingen genomen worden. Het financieel goed regelen is vaak een struikelblok. Het spaargeld verdelen zal geen problemen opleveren, maar het ligt complexer bij schulden, een eigen woning en de pensioenrechten. De bezittingen en schulden in tweeën delen is een lastige opdracht waar kennis van zaken voor nodig is.

 

Wie blijft er in het huis wonen?


Het huis verkopen is één van de opties. De voorkeur is vaak dat één van beide in het huis blijft wonen. Dit moet financieel wel mogelijk zijn, want de lasten moeten te dragen zijn met één inkomen. Een bijkomend probleem kan zijn dat er overwaarde in het huis zit. De vertrekkende huiseigenaar heeft recht op de helft van deze overwaarde. Andersom is ook mogelijk. De verkoopwaarde van het huis is lager dan de hypotheek op het huis. Graag helpen wij u om de (on)mogelijkheden op een rijtje te zetten.


De gevolgen voor het pensioen moeten niet onderschat worden


Bij het verbreken van het huwelijk/geregistreerd partnerschap kan de ex-partner aanspraak maken op een deel van de pensioenopbouw. Dit heeft tot gevolg dat er een pensioentekort ontstaat. Er zijn mogelijkheden om het tekort weer in te lopen, maar daar moet niet mee gewacht worden tot een paar jaren voor de pensioendatum.

 

Persoonlijk contact?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als ondernemer kende ik in 2015 een minder goed jaar. Positief gedraaid maar minder goed dan 2014 en 2016. Dankzij de expertise van Van Marle heb ik toch een goede hypotheek kunnen afsluiten tegen een lage rente en zo het huis kunnen kopen dat ik wilde.

Jelle Drijver

Ondernemer, MegaExposure